Kaffeekspertens seks beste tips: Slik lager du perfekt kaffe

Uavhengig om du lager kaffe hjemme eller på jobben, er det en rekke ting du bør huske på for at kaffen skal bli perfekt – hver gang.

Kaffe er en viktig del av hverdagen til nordmenn, og nærmere syv av ti drikker kaffe hver dag. Svært mange nyter den første koppen ved frokosten eller på morgenen, uansett om det er hjemme eller på reise.

Selv om tre av fire foretrekker kaffen svart, har vi sterke meninger om hvordan kaffen bør være og smake. Derfor er det viktig å vite at det er en rekke ting du kan gjøre for å sørge for at kaffen hjemme, og kaffen fra kaffeautomaten smaker best mulig – og den kan enkelt tilpasses slik at kaffen smaker akkurat slik du vil ha den.

Kaffe-sommelier Christian E. Edwardsens har laget en liste over de beste tipsene til hvordan du bør gå frem for å lage god kaffe.

1. Velg riktig bryggeutstyr

Det finnes en rekke valg og muligheter når man skal velge kaffeutstyr hjemme. Et tips er å sjekke at kaffetrakteren har godkjenningsmerke.

– Jeg anbefaler at man sjekker at kaffetrakteren er godkjent av Norsk kaffeinformasjon. Det kan man sjekke på kaffe.no, tipser Christian E. Edwardsen, ansvarlig for grunntrening og opplæring i CHAQWA.

– Med godkjent utstyr er man nærmere å få den gode kaffesmaken, sier han.

Det er også lurt å tenke over hvordan man skal bruke kaffemaskinen. Skal den være for én eller to i husholdningen, eller skal den også kunne brukes til fest?

– Noen maskiner har små vannkanner, og passer dermed ikke for fest eller om man skal lage kaffe til flere folk. Vannkannen og grutbeholder må være tilpasset hverandre, og vannkannen bør kunne holde 1,5 liter, sier han.

Det bør også være mulig å justere malingsgraden på kvernen, og maskinen bør kunne lage to kopper på en gang eller dobbel espresso, mener Edwardsen.

– I tillegg bør man stille kontrollspørsmålet: Hva skjer om maskinen stopper opp? Det kan være at man trenger assistanse, så man bør sjekke muligheter for service før man velger maskin.

Det finnes en rekke valg og muligheter når du skal kjøpe kaffeutstyr, tenk derfor over hva slags behov du har, og hvordan det skal brukes.

2. Velg riktig malingsgrad

Malingsgrad dreier seg om størrelsen på kaffekornene, og malingsgraden har mye å si for at sluttproduktet skal bli riktig. En fint malt kaffe bruker lengre ekstraksjonstid på å presse gjennom vann enn grov kaffe. Espresso er i én enden av skalaen, mens grov kokekaffe er i den andre enden. Her bør man prøve ulike innstillinger for å finne ut hva man liker best.

– Kaffe er personlig, og kan tilpasses. Kaffemaskiners innstillinger for kverning kan stilles inn etter preferanser, og her er det lurt å prøve seg frem for at kaffen blir akkurat sånn som du vil ha den, sier Edwardsen.

– Om kvernen på baristamaskinen står på 3,5 i dag skal det kanskje ikke mer til enn å skru den på 3 for å opprettholde en perfekt espresso. Man må lære utstyret å kjenne, sier han.

Kopp med espresso

Syv tips for tilberedning av god kaffe

1. Bruk tilberedningsutstyret på riktig måte

2. Bruk rent utstyrt

3. Bruk friskt, kaldt vann

4. Velg riktig malingsgrad

5. Bruk om lag 60 gram kaffe pr. liter vann

6. Vannet bør være på mellom 92–96 grader

7. Ferdig kaffe bør være på mellom 80–85 grader, og kaffen bør serveres innen en halvtime.

Kilde: Norsk Kaffeinformasjon

3. Husk på riktig vanntemperatur

– Vannet man bruker til kaffen bør ikke være for varmt. Det bør helst være på 93 grader, forteller Edwardsen.

Dermed bør man ikke helle vann rett fra vannkokeren på kaffen, da man risikerer at kaffen kan bli bitter. Om man for eksempel lager kaffe på en presskanne, bør man forvarme kannen, og vente litt med å helle over vannet etter at det har kokt opp. Temperaturen vil falle raskt til om lag 93 grader.

– Kokende vann rett på kaffen trekker ut bitterstoffer. Det samme gjelder for kokekaffe, det skal heller ikke koke opp igjen. Om kaffen får en oppkok får man en temperatur på kaffen som man i bransjen jobber for å unngå å få, sier han.

Bruker du kaffetrakter med varmeplate, bør kaffen fortrinnsvis drikkes i løpet av 20 minutter eller helles over på termos så fort som mulig slik at man unngår oppkok eller ettervarming av kaffen.

4. Husk på godt renhold av kaffemaskinen

– Renhold er veldig viktig, også når det gjelder kaffetrakteren, termosen eller eventuelt kaffekannen. På en baristamaskin bør man bruke rene kluter, og man bør ha forskjellige kluter for å tørke de ulike delene på maskinen, mener Edwardsen.

På baristamaskinen bør renholdet skje daglig, og man bør ha en klut til eventuell melk, en annen til kaffemaskinen og en tredje til kjøkkenbenken. På den måten unngår man også å smitte smak.

Det er en rekke ting man kan gjøre for å sørge for at kaffen blir bra, både hjemme, på hotell og på kontoret, mener coffee-sommelier Edwardsen.

5. Prøv deg frem med forskjellige kaffebønner

Det finnes uendelig mange valgmuligheter når det gjelder valg av kaffebønner. Her er Edwardsens beste tips å spørre etter hva som er i sesong og prøve seg frem.

– Pris og kvalitet henger sammen når det gjelder kaffe. Minimumskravet er at kaffen er 100 prosent arabica. Prat med leverandør eller butikken der du kjøper kaffen din. Om man for eksempel har tre kaffemaskiner på jobb kan man prøve ut tre forskjellige kaffer, så folk får valgfrihet til å finne sin favoritt, sier Edwardsen.

6. Bruk gode kaffekopper

Visste du at også hva slags kopp man drikker kaffen av kan virke inn på smaken? Derfor er det lurt å tenke over hva slags kopp man skal velge. Det beste er å velge porselen eller annet stentøy, men noen steder kan pappkopper være den enkleste løsningen.

– Koppen bør ikke være for tynn, da kan den lekke og sette smak av papp. Man bør også huske på at kaffen kan oppleves som litt mindre varm i en kopp av porselen eller stentøy. Kaffen i en stor kaffemaskin kommer ofte ut fem grader lavere en nytraktet kaffe fra en normal trakter. Dette er pga. at maskinen og distansen fra brygger til kopp «stjeler» temperatur fra kaffen. Temperaturen bør allikevel være på 82 grader ut av bryggeren, sier Edwardsen og legger til:

– Porselen tar også en del varme, og dermed kan det oppleves at kaffen blir raskere kjølig, forteller han.

VIL DU VITE MER?

Ja, kontakt meg for en uforpliktende prat!